“Koyunculuk, hastalık gibi bir kere bulaştın mı çıkamıyorsun içinden”

26 Ocak 2021, Salı 11:19

     


Fenomen Küçük Çoban Şevki Savran,”Bana çoban denmesi zoruma gitmiyor, aksine daha çok gururlanıyorum. Belki ileride doktor ya da veteriner olurum. Çobanlık babamın bana yapmam için söylemiş olduğu en son iş” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Fenomen Küçük Çoban Şevki Savran, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu oldu.

“ŞEVKİ SAVRAN KİMDİR?”

“Balıkesir’in Havran İlçesinin Büyükdere köyünde oturuyorum. 12 yaşındayım. Havran İmam Hatip Lisesi 7.sınıf öğrencisiyim. Sabah sekiz buçuk dokuz gibi kalkıyorum. Daha sonra ovaya gidiyorum. Orada koyunlarımızın başına geçiyoruz. Koyunlarımızın kuzularını emziriyoruz. Daha sonra bunları ayırarak yayla ve meralara çıkartıyoruz. Aksam altı buçuk yedi gibi dama geliyoruz. Bir günüm bu şekilde hayvanlarla geçiyor. Annem ve babamın hiçbir zorlaması yok, ben kendi isteğimle gidiyorum hayvan bakmaya. Onlar aksine gitme derslerine çalış diyor ama ben onları dinlemeyip hayvanlara bakmaya gidiyorum. Koyunlarla beraberken bazen hikâye kitapları okuyorum. Ben her zaman koyunlarımla beraberim hep iç içeyim” dedi.

“BALIKESİR BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET EDECEĞİZ”

Belediye Başkanının daveti üzerine ziyaretine gideceklerini söyleyen Savran,”Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ın yanına gideceğiz. Bizi ziyarete çağırmış, ziyaretini boş çevirmemek için yarın yanına gideceğiz. Başkanımızın yanında da sıkıntılarımızı anlatmaya çalışacağız. Şu anda koyunların bize bir geliri yok. Kuzulu yokunlar oldukları için yemiyorlar. Daha kuzularından da verim alamıyoruz ama öteki ay koyun sağmaya başlayacağız, o zaman koyunlardan iki ay boyunca yüzde seksen beş ve yüzde doksan oranında verim alacağız. Temmuz ve Ağustos aylarına kadar koyunlar sağılır. Koyun yoğurdu daha faydalı, çünkü inek sadece damda bağlı duruyor ama koyun meraya çıktığı zaman her türlü ottan besleniyor. Koyunlar, A’dan Z’ye kadar bütün vitaminleri alıyor. İnek gibi sadece B vitaminiyle kalmıyor. Birde koyun yoğurduna ekşi diyorlar ama koyun yoğurdu kesinlikle ekşi olmaz. İnsanlar doğal olmayan ilaçlı yoğurtlara alışmışlar tabi koyun yoğurdu tamamen tatlı olmaz birazcık ekşi oluyor. Burada koyun yoğurdu 15 gün durduğu zaman ekşimeye başlıyor. Ötekiler ise bir sene dayanıklı yoğurt yapıyorlar. Koyun yoğurdu dediğiniz şey ise bir sene dayanmaz bir hafta içerisinde ekşimeye başlıyor” diye konuştu.

“HAYVANLAR İÇİN ÜZÜLÜRSENİZ BU İŞİ YAPAMAZSINIZ”

Savran, “Hayvanların sadece otla beslenmesiyle de olmuyor. Arpayı, buğdayı ve mısırı yemeden de olmuyor. Fabrika yemini koyuna vermediğin zaman koyun gelişemiyor. Kuzusu gelişemiyor, koyun süt vermiyor. Mesela dış ülkeden ithal buğday getiren oluyor, adamlar dolduruyorlar ilacı ve sizin torağınızın verimini yüzde yüz kesiyor. Sonra tohumundan zarar ediyorsunuz yani toprağınızı verimsiz hale getiriyor. Koyunun eti lezzetli olmaz ama taze süt kuzusunun eti çok lezzetli olur. Hayvanlardan ayrılmak zor gelmiyor, yani hayvan bu ölende oluyor kalan da oluyor yeni doğanda oluyor. Hayvan için üzüldüğün zaman duygusala bağladığın zaman bu işi yapamazsın. Benim için okul her zaman birinci plandadır. Müdürümü her ay arayarak iletişime geçiyoruz. Bana çoban denmesi zoruma gitmiyor, aksine daha çok gururlanıyorum. Belki ileride doktor ya da veteriner olurum. Çobanlık babamın bana yapmam için söylemiş olduğu en son iş. Babam ‘bir iş yapamazsan gel buralarda çobancılık yap, geçinirsin’ dedi. Koyunculuk işi hastalık gibi bir kere bulaştın mı çıkamıyorsun içinden” açıklamasında bulundu. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler