/>

SON DAKİKA

“Belediyelere sokak hayvanlarıyla ilgili çok büyük görevler düşüyor”

26 Ağustos 2022, Cuma 12:36

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına Aydın Hayvan Hakları Eğitim Hareketi Derneği Başkanı ve Aydın Valiliği İl Hayvan Hakları Kurulu Üyesi Jale Koç konuk oldu. Hayvanların da insanlar kadar yaşam hakkına sahip olduğunu vurgulayan Başkan Jale Koç, amaçlarının hayvan hakları yasalarını, kanun doğrultusunda muhtarlara, il ve ilçelerde yaşayan insanlara anlatmak olduğunu ve ilerleyen zamanlarda özellikle çocuklara da bu sevgiyi aşılamak için görüşmeler sonucunda okullarda da seminer yapmak istediklerini söyledi.

Eskiye dayanarak bakıldığında şu an insanların hayvanlar konusunda daha bilinçli olduğunu fakat kısırlaştırma için belediyeleri yetersiz bulan Koç, “İnsanlarımız artık daha bilinçli fakat şöyle bir şey var sokak hayvanlarından belediye yetkili kurum olduğu için kısırlaştırma yetersizliği çok fazla. O yüzden üremeler fazla olduğu için de, çoğalmalar da çok fazla ve bu çoğalmalardan dolayı yani belediye yetkilerini yerine getirmemelerinden dolayı çok fazla sıkıntılar var son zamanlarda. Özellikle köpeklerde gruplaşmalar var, yani dediğim gibi bu konuda belediyelere çok büyük görev düşüyor” dedi.

"YETERSİZLİK ÇOK FAZLA"

Sokak hayvanları için yasal hakları anlatan Koç, Aydın Büyükşehir Belediyesi için de Rehabilitasyon Merkezi (RM) değerlendirmesi yaptı. “Aydın’da RM şu an 15 ilçeye de bağlı, 1 tane var ve 15 ilçeye bağlı. Şu an barınak yani RM’de 4 veteriner hekim var, sanırım 5-6 da personel var diye biliyorum. Yetersizlik çok fazla, kısırlaştırma yapın diyoruz ama o bile başlı başına bir operasyon. Nasıl insanlarda öncesi ve sonrası varsa bir operasyonda, hayvanlar için de bu geçerli. Özellikle sokak hayvanları adı üstünde her türlü kötü şartta yaşadıkları için enfeksiyon olabiliyor. Aslında biz, bir RM’de tahlil yapılmasını, kısırlaştırılmasını, hospitesi yapılıp, iyileştirilip alana bırakılmasını istiyoruz. Sokakta hayvan olması çok normal ama belediyenin yetersizliği yüzünden kısırlaştırma yapılmayıp bu hayvanlar üreyerek çoğalıyor” dedi.

“BAŞKAN’IMIZLA HİÇBİR ZAMAN ÇÖZÜM ODAKLI OLAMIYORUZ”

Yapılan bir olumsuzluk ve hata yanlış için yasa ve kanunlar doğrultusunda çözüme ulaşmasını isteyen sosyal medyaya taşıyıp kimseyi zor durumda bırakmak istemeyen Koç, “Çok üzülerek söylüyorum, başkanımızla hiçbir zaman çözüm odaklı olamıyoruz. Aslında çözüm odaklı olunup, STK’lılarla işbirliği yapmak zorunda, koordine şekilde çalışmak zorunda, bunun için İçişleri Bakanı’nın yayınladığı genelgeler de var. Ben sürekli başkanımızla bu konu için randevu talep ettim, 6 ay mücadele verdim randevu alabilmek için. Ben her kurum kuruluşa giriyorum, İçişleri Bakanı ile görüşebiliyorum, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşemiyorum. Bununla ilgili Ankara’yı, Genel Merkez’i aradım, Ali Öztunç’un danışmanı ile görüştüm. Aynen bu cümleyi kurdum, 'Bizler çözüm odaklıyız, bu yükümlülük belediyede' dedim, 'Tamam Jale Hanım, Özlem Başkan’ımız 9.45’te sizi bekliyor' dediler. Çok büyük bir heyecanla gitmiştim aslında başkanımıza, bana söylediği cümle şuydu, 'Hoş geldiniz Jale Hanım, Genel Merkezi aramışsınız' dedi. 'Aradım başkanım, çünkü size ulaşamıyorum' dedim. Ben üstün üstünü arayayım gibi durumları sevmiyorum ama benim amacım gerçekten buysa ben gözümü kulağımı kapatamam. Amaç uğruna eğer aranması gerekiyorsa üstün üstünü de ararım” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR'İN BÜTÇESİ YOKMUŞ”

Koç, “Bundan 3-4 yıl önce Doğa Koruma ve Milli Park’lar, Büyükşehir, Efeler Belediyesi ve iki STK olarak, Aydın bölgesinde 41 tane yer belirledik, o bölgelere mama ve su konulması ile ilgili çalışmak istedik. Hem şehirden biraz uzak olsun, beslensin, doysun, kısırlaştırılmaları da belediye tarafından yapıldıktan sonra üreme de olmayacak herhangi bir sorun yaşanmayacaktı. Kurulumuzdan da geçti bu çalışmamız, ama ben başkanımıza 41 tane yer belirlediğimizi söylediğimde o kadar üzüldüm ki, koskoca Büyükşehir Belediye Başkanı’nın savunması 'bütçe yok' oldu. Sadece 41 tane mama ve su kabı için bütçe yok denildi, bu mama ve su kapları birçok şeyi çözebilirdi" diye konuştu.

“BAŞKANIMIZA SORUYORUM: SOKAK HAYVANLARI KİMİN SORUMLULUĞUNDA?”

Geçtiğimiz günlerde gündemde olan Başçayır Koyunları görüntülerinin zararını karşılayan Aydın Büyükşehir Belediyesi Özlem Çerçioğlu’nun koyunlarının sahibi Gülsüm Hanım ile yaptığı görüşme sırasında söylediği sözler hakkında yorum yapan Koç, “Görüşmeyi dinleyince ayrıca bir ikinci şok yaşadım çünkü üzücü bir açıklama yapmış başkanımız. Orada başkanımız 'bu konunun bizimle bir alakası yok biliyorsunuz değil mi?' diye bir cümle kurmuş, şimdi buradan başkanımıza soruyorum, sokak hayvanlarının yetersiz, kontrolsüz üremeleri kimin sorumluluğunda? Sokak hayvanlarının sorumluluğu kime ait, kimde?” dedi. (MEHMET AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler