/>

SON DAKİKA

"Cumhurbaşkanımızın merhametine ve anlayışına da çok inanıyorum”

8 Haziran 2022, Çarşamba 11:15

     


Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu, Adil Yaşam Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aylin Balcı oldu. Adli mahkumlara genel af taleplerini gerekçeleriyle açıklayan Balcı, "Cumhurbaşkanımızın merhametine ve anlayışına da çok inanıyorum” dedi.

“BU İŞ SİYASİ DEĞİL, TAMAMEN VİCDANİ”

Balcı, “Ben uzun yıllar sağlık sektöründe yöneticilik yaptım. Bundan yaklaşık 4 sene önce hasbelkader aile içerisinden canım dediğim birisinin adil yargılanma hak ihlaline uğraması üzerine büyük bir şok yaşadık. Bireysel olarak hakkımızı ararken o dönemde Sayın Devlet Bahçeli’nin adli mahkumlara af sözü gündeme geldi ve bunu taslak olarak da gündeme koydular. Ben de o süreç içerisinde neler yapılabilir diye sosyal medya üzerinden araştırmalarımı yaparken mahkum yakınlarına rastladım ve dahil oldum. Geldiğimiz noktada adli mahkum yakınları olarak itibar görmediğimizden dolayı bir dernek kurmak durumunda kaldık. Bizi bu konuda teşvik eden siyasetçilerimiz de oldu. Çünkü resmi bir kimlik almak önemli. Bu işi resmiyete dökmeye karar verdik ve Adil Yaşam Derneği’ni kurduk. Derneğimiz 81 ilde gönüllüleri olan, yaklaşık 10 milyon kişiye ulaşabilen bir dernek haline geldi. Ben kendimi bu işin içerisinde canımdan sevdiğim bir yakınım sebebiyle bulundum. Fakat üstlendiğim misyon durumuyla bu konuyu bırakamadım. Çünkü arka tarafta yaşananları devlete iletmek durumundayız. Bu iş siyasi değil, tamamen vicdani. Böylelikle bu yola çıktık. Biz üst düzey herkesle görüşmeye çalışıyoruz. 2018 yılında bir mitingde Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşma şansı yakaladım. Beni 15 dakika dinledi. En sonunda bizi gerekli yerlere yönlendirildi. Bu süreçte çok kişiyle görüştük. Ama AK Parti tarafından hiçbir zaman yalana maruz kalmadık. Diğer partiler de yardımcı oldular. Bugüne kadar önümüze hep gerçeklerle geldikleri için ben AK Parti’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhurbaşkanımızın merhametine ve anlayışına da çok inanıyorum” dedi.

“ADALET HERKES İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Balcı, “Dört senedir her gün Türkiye gündeminde ve popüler gündemde, derdini anlatmaya çalışan mahkum yakınlarıyız. Bizim çalıştığımız, adli mahkum yakınlarıdır. Adli mahkum yakınları kimdir diye sorarsanız, terör ve siyasi suçlar haricidir. Aslında dilekçe dahi yazmayı bilmeyen gariban bir kesim. Adalet herkes için çok önemlidir. Biz burada adli mahkumlar adına bu mücadeleyi veriyoruz” diye konuştu.

“ÜZERİNDEN 4 SENE GEÇTİ VE UMUTLAR SÖNDÜ”

Genel af beklentisinde bulunmalarının sebebine ilişkin Balcı, “Biz 2018’de Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklaması üzerine böyle bir beklentiye girdik. ‘Askere tezkere, mahkuma af’ sözü verildiğinde bunun hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Üzerinden 4 sene geçti ve umutlar söndü. Umut, herkes için yaşama bağlayan önemli bir duygudur. Biz adil yargılanma istiyorduk. Fakat, FETÖ sürecinden geçen devletimiz eski dosyalara geri dönmenin onlarca yıl alacağını ifade ettiler. Bunlar bizim sözlerimiz değil, birçok hukukçu da aynı sözleri söyledi. Hukukun temeli adil yargılanmadır ve bugün Anayasa Mahkamesi’ne adil yargılanma ile ilgili başvurular 100 binleri geçti. Durum vahim kelimesini Anayasa Başkanı ifade etmiştir. Adil yargılanma hak ihlali yüzde 52.1 oranında. Bu çok önemli ve ülkeme yakışmayan bir durum. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Nisan ayında bir canlı yayında ‘Terör örgütü ile bağlı olandan adalet beklememiz mümkün değil’ dedi. Adli mahkumlar ve adalet arayanlar olarak kendisine teşekkür ediyoruz. Bu doğru bir tespit. Ayrıca ‘Çok fazla genç hakim ve savcı aldık. Onların eksikliklerinden kaynaklanan sorunların azalacağına inanıyorum’ dedi. Şimdi iki durum gündemde. Biri, FETÖ kaynaklı 5 bine yakın hakim ve savcı görevden alındı. Şimdi bunların aldığı kararlar meşru mudur? Birinci sorumuz bu. Onların yerine yeni hakim ve savcılar atandı. Bugün gerekçeli karar yazmak üzere genç hakim ve savcılara eğitim verileceğini basında okuyoruz. Hukukun temeli adil yargılamadır. Bir suçluyu kazıdığınız zaman altından insan çıkar. Bekir Bozdağ ‘İçeride bir masumun olması vicdanları sızlatır’ dedi. Bütün bunlardan yola çıktığımız zaman verilen sözler üzerine bu adil yargılanma hak ihlallerini de ortaya koydum. Bizim ufak gibi gördüğümüz bu konularda bir kişinin özgürlüğünden ve ailesinden söz ettiğimizde, gerçekten çok önemli bir konu. Devletimiz bu konuda iyileştirmeler yapacağını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler