“42 tescilli incir çeşidimiz bulunuyor”

21 Ağustos 2025, Perşembe 18:49

     


Aydın’ın tarım paydaşları ve İncirliova Kaymakamı İlhan Abay, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hizmet veren 87 yıllık birikimiyle Türkiye’de incir üretimine öncülük eden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’ne ait deneme bahçesinde incir hasadı yaptı. Enstitü Müdürü Mehmet Özkul, “42 tescilli incir çeşidimiz bulunuyor” dedi.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aylık olağan toplantısı, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, İncirliova Kaymakamı İlhan Abay, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve ilçe ziraat odalarının başkanları ve enstitü görevlileri katıldı.

İncirliova Kaymakamı İlhan Abay, Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Ziraat Odası Başkanları ve beraberindeki heyet, enstitüde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alarak çeşitli incelemelerde bulundu. Deneme bahçesinde bulunan 12 ayrı incir çeşidi hakkında bilgilendirme yapılırken, bölgede en yaygın üretimin sarılop olduğu ifade edildi.

“İNCİR VERİMİNDE ARTIŞ OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ"

Çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Abay, Aydın’ın incir üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Abay, "Araştırma Enstitüsü’nün şimdiye kadar 42 tescilli çeşit elde ettiğini ve 4 çeşit üzerinde de çalışmaların devam ettiğini memnuniyetle öğrendik. Bu gelişmeler bizleri mutlu etti. Aydın’ın incir konusunda ne kadar hassas ve önemli bir bölge olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin incir ihracatının büyük bir kısmı Aydın’dan sağlanıyor. Dolayısıyla bu yıl da incir veriminde artış olacağını ve daha iyi noktalara ulaşacağımızı ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NDEN 4 YENİ ÇEŞİT GELİYOR

87 yıllık birikimiyle Türkiye’de incir üretimine öncülük eden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, yeni çeşit geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Enstitü Müdürü Mehmet Özkul, kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Özkul, “Enstitümüz, 284 farklı incir tip ve çeşidini genetik kaynak olarak muhafaza ediyor. Şu anda Milli Çeşit Listesi’nde 42 tescilli incir çeşidimiz bulunuyor. 2025 yılında bu listeye dört yeni çeşidi daha kazandırmayı hedefliyoruz. Bu çeşitlerin ikisi melezleme ıslahı, ikisi ise doğadan seleksiyon yöntemiyle geliştirildi” dedi.

“30 BİN ADET İNCİR FİDANI ÜRETİYORUZ”

Sürdürülebilir tarım ve yüksek katma değeri hedeflediklerini vurgulayan Özkul, “Amaç; ülkemizin incir gelirini artırmak ve dünya tarımına katkı sağlamak. Bu kapsamda çok disiplinli araştırmalar yürütüyoruz. Her yıl yaklaşık 30 bin adet incir fidanı üretiyoruz. Bu fidanların yüzde 30’u tescilli çeşitlerimize ait” ifadelerini kullandı.

Enstitüde geliştirilen ve sektöre kazandırılması hedeflenen tescilli incir çeşitleri arasında Sarı Zeybek, Akça, Beyaz Siyah, Orak, Sultan Selim, Mor Gül ve Yeşil Gül gibi çeşitlerin bulunduğunu belirten Özkul, Bu çeşitlerin sadece Aydın’da değil, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yaygınlaştırılabileceğini ifade etti. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler