/>

SON DAKİKA

Eğitim öğretim yılının başlaması Aydınlı spotçuları nasıl etkiledi?

15 Eylül 2022, Perşembe 17:38

     


Yeni eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte birçok öğrenci ve memur Aydın’a geldi. Öğrencilerin gelmesi çoğu esnaf kolunda işlerin hareketlenmesi beklentisi oluşturdu. Özellikle spotçu esnafı yeni ev kuracak öğrenci ve memurların ev eşyalarına yöneleceğini böylece işlerinin açılacağını düşünmesine rağmen çoğu esnaf işlerinde hiçbir hareket olmadığını, pahalılıktan dolayı öğrencilerin ev eşyalarından uzak durduğunu ifade etti.

Türkiye’nin birçok ilinden eğitim almak için Aydın Adnan Menderes Üniversitesini tercih ederek eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Aydın’a gelen öğrencilerden bazıları ev kurmak için spotçuların yolunu tuttu. Bu nedenle işlerinde yükseliş olacağını bekleyen spotçu esnafı ise hayal kırıklığına uğradı. Fiyatların öğrencilere çok yüksek geldiğini, bu nedenle alışveriş yapmaktan vazgeçtiklerini dile getiren spotçu esnaflarından Bayram Cumayır, “Memur da öğrenci de bir şey alamıyor. Sebebi de ev kiralarının fazla olması. Gelenler boş ev tutsa dolduramıyor, dolu ev bulsa da kirayı ödeyemiyor. Bu durum da bizim işlerimize çok olumsuz yansıyor. Müşteriler fiyatları duyunca dönüp gidiyor. Öğrencilerin çoğu bu nedenlerle ev tutmaktan vazgeçip yurtta kalmayı tercih ediyor. Geçtiğimiz yıla göre bizim işimiz yüzde 70 düştü. Benim bu sezonda boş oturmamam gerekirken kimse yok” dedi.

İşlerin inişli çıkışlı olduğunu dile getiren Erkin Kıbrıs, “Gelen kişiler eşya fiyatlarını yüksek buluyor. Bizim de alış fiyatlarımız giderlerimiz yüksek olduğu için durumu değiştiremiyoruz. Özellikle buzdolabı ve çamaşır makinesi fiyatlarıyla ilgili çok şikayet duyuyoruz. Pandemiden önce işlerimiz çok güzeldi ama bu sezon beklediğimiz gibi geçmiyor” diye konuştu.

Bir diğer spotçu esnafı Seyit Mergen, “Eşya fiyatları çok yükseldi. Bir evi döşemek için yaklaşık 25 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bu yüzden öğrencilerin bir kısmı eşya almaktansa eşyalı ev kiralamayı tercih ediyor. Eğitim öğretim yılının başlaması bizim işlerimizi çok etkilemedi” dedi.

Sevcan Sel, “Sıfır eşyalar pahalı olduğu için ikinci el fiyatları da yükseldi. Pandeminin öncesiyle sonrası arasında bir fark olmadı. Dükkana gelen öğrenciler de pahalılıktan şikayet ediyor” diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler