/>

SON DAKİKA

Emekli olabilmek için ‘ilk çalışma gününe’ dikkat

2 Ağustos 2019, Cuma 19:22

     


Yurt Dışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu'yla, Sosyal Güvenlik Uzmanı Filiz Erbil'in sunduğu İşten Güçten programında yurt dışı borçlanmasıyla emekli olmak isteyenlerin hakları konuşuldu. Başvuruların sona erdiğini hatırlatan Tütüncüoğlu, gurbetçilerin ilk çalışma gününün kayıtlara geçmesinin önemini hatırlatarak," Emekli olabilmeniz için ilk çalışma gününüz çok önemli, başvuruda açık belirtilmediyse mutlaka dilekçe ile düzeltilmesi gerekmekte." dedi.

Yurt dışıda yaşayan vatandaşların emekli olabilmesi için yeni yasa teklifi meclise sunuldu. Buna göre emekli olmak için borçlanma tutarına 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme yapılması gerekecek. Ayrıca SSK yerine BAĞ-KUR koşullarına göre emekli olunabilecek.

tvDEN ekranlarında izleyicilerin sorularını yanıtlayan Tütüncüoğlu ve Erbil, 5510 ve 3201 sayılı Yurt Dışı Borçlanma ve Yurt Dışı Emeklilik yasaları incelendi. Ülke ülke yurt dışında bulunan yurttaşların sosyal güvelikleri, sözleşmeleri ve nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında bilgiler verildi.

“İLK ÇALIŞMA TARİHİNİZ ÖNEMLİ”

Merak edilen sorulara detaylıca yanıt veren Tütüncüoğlu şu açıklamalarda bulundu; “Emeklilikte BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı üzerinde işlem yapılabiliyordu. 3 kurum arasında ciddi oran farklılıkları var. Yurt dışına çıkan ancak Türkiye’de bir iş geçmişi olanların bilmesi gerekenler var. 3201 sayılı yasadan faydalanırken sigortalılıklarını buna göre değerlendiriyorlardı. Artık tek kural getirildi. Kadın 7200, erkek ise 9 bin günden emekli olacak. Emekli olacak gün kadar borçlanmamışlarsa yanlış yapmışlar demektir. 7186 sayılı yasanın getirdiği budur. Yurttaşların emekliliklerinde haksızlıklar var. 31 Temmuz itibariyle SGK’ya yaptığınız başvuruda ilk çalışma tarihini yazmadıysanız bir dilekçe yazmalısınız ve iletmelisiniz. İlk çalışma tarihiniz çok önemli. 3600 veya 5000 gün mü kesinlikle bilinmesi gerekiyor.

BUNDAN SONRA NE YAPILACAK?Gurbetçilerimiz yaşları 55-58’e geldiğinde BAĞ-KUR’dan emekli olacak. Bu yaşa gelmeden emekli olmak isteyenler kadınlar 7200 erkekler ise 9000 bin üzerinden borçlanarak emekli olacaklar.”

Yurt Dışı Borçlanma ile ilgili sorularınızın yanıtlarını tvDEN'in sosyal medya ve you tube hesaplarından izleyebilirsiniz. (SALİH ERGUN)







 
Son Eklenen Haberler