SON DAKİKA

Asansör zemine çakıldı hastane “eksik yok” dedi

4 Ocak 2019, Cuma 21:11

     


Muğla Sıtkı koçman Üniversitesinde facianın eşiğinden dönüldü. İçerisinde biri doktor yedi kişinin bulunduğu asansör 2 kat aşağı çakıldı. Olayda Dr. Murat Biteker’in ayağı kırıldı. Hastane Başhekimliği asansörün bakımında eksiklik olmadığını savundu, hasta yakınları ise “ el yordamı ile kapatılıyordu, böyle bir olay bekleniyordu” dedi.

Olay, dün saat 16.30 sıralarında yaşandı. İçerisinde Dr. Murat Biteker ve 5 aylık hamile bir kadınında bulunduğu asansör ikinci kattan zemine çakıldı. Dr. Biteker, yanında bulunan hamile kadına yardım etmek isterken sol bacağı dizinden kırıldı. Ameliyat olacak olan Biteker’in ayağa 3 ay sonra kalkabileceği belirtildi.

“İHMAL ZİNCİRİ”

Düşen asansörde kurtarılmayı beklerken yanında bulunan hastaları da sakinleştirmeye çalışan Dr. Biteker’in kırılan bacağı için ameliyata götürülürken de asansörün arızalandığı öğrenildi. Uzun uğraşlar sonucunda ameliyathaneye iletilen Bitker’in operasyonu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi ancak sağlığına en erken 3 ay sonra kavuşabileceği öğrenildi.

Kazayı anlatan Doç. Dr. Biteker “Asansörün hareket ettikten sonra 1 kat aşağı inmeden arızalandı ve yardım istedik. Ancak; öncelikle asansördekileri korumak istedim. Anlık bir gayretle o sırada herhangi bir yere tutunamayan hamile kadının tutunmasını sağladım. Asansör dibe yaklaşınca 2 kat arasında sıkıştı. Yine yardım istedik. Arada bir boşluk oluştu. Buradan çıkmak çok riskliydi ama hastalar buradan dikkatlice birbirini tahliye etti. Beni de sürükleyerek çıkardılar” dedi.

“ASANSÖRDE MAHSUR KALMAYAN YOK”

Bugüne kadar asansörde birçok kişinin mahsur kaldığını ifade eden Doç. Dr. Biteker, hukuki olarak bütün haklarını kullanacağını ifade ederek, “ Bu hastanede asansörde mahsur kalmayan yok. Bu defa çok kötü sonuçları olabilirdi. Hamile kadın 5 aylık bebeğini kaybedebilirdi. Ben 3 ay sonra ayağa kalkabileceğim. Bu süre içinde işimi yapamayacağım. Böyle kazaların bir daha yaşanmaması için, avukat arkadaşlarımla görüşerek sorumluları hakkında hukuki yolları takip edeceğim” dedi.

“KAYGILIYIZ”

Olayla ilgili açıklama yapan Tabib Odası ise “ kaygılıyız” mesajı verdi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Hastanede, asansörün daha önce de defalarca arıza yaptığı, hastane yönetimine bildirilmesine rağmen sorunun giderilmediği, asansörün düşmesi sonucu, asansör içinde hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte bulunan bir hekim arkadaşımızın, gebe bir hastayı düşmekten korumaya çalışırken yaralandığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Olayı öğrendiğimiz andan itibaren süreci yakından takip edip, meslektaşımızı dün gece operasyon sonrası ziyaret ettik. Tibia fraktürü nedeniyle operasyon geçiren arkadaşımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Açıldığı günden bugüne bir yangın, sayısı onu bulan ve hastanenin arşiv odası, endoskopi, diyaliz birimleri gib.i kritik bölümlerini etkileyen su baskınları ve defalarca kez tekrarı olan asansör arızalarının, hasta ve çalışan güvenliğini tehlikeye atar boyutlara ulaşmasından derin bir üzüntü ve kaygı duymaktayız. İş ve can güvenliğinin sağlanması için yetkilileri göreve çağırır ve bu konunun ve diğer aksaklıkların takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz”

“ASANSÖRLER KULLANILMAMASI İÇİN KİLİTLİ TUTULUYOR”

Hasta yakınlarından alınan bilgilerde asansör kapılarının ancak el yordamıyla kapatılabildiği, zaman zaman asansörlerden alarm sesi geldiği, ardından hastane tarafından “endişelenmeyin “anonsları yaptırıldığı öne sürüldü. Hastane personelinin zaman zaman merdivenleri kullanmak istemelerine rağmen merdivenlerin katlara açılan kapılarının kilitli tutulduğundan kullanamadıkları da iddialar arasında yer aldı.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPMADI

Olayla ilgili görüş bildirmeyen İl Sağlık Müdürü İskender Gençer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından yazılı basın açıklaması yapıldığından ayrıca bir açıklama yapmayı uygun görmediğini ifade etti.

“KONTROL EKSİĞİ YOK”

Başhekimlik tarafından yapılan yazılı açıklamada , “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde A blok 3 numaralı asansörünün ani bir arıza sonucu 1. kattan, -1. kata düştüğü tespit edilmiştir. Bu tür düşmeler için otomatik bir fren sistemi olan asansörün fren sistemi devreye girdiğinden yaklaşık 1,5 katlık bir düşme ardından asansörün - 3. kata varmadan durduğu görülmüştür. Asansörlerin hepsi yeşil bandrollü olup bakım ve kontrol eksiği bulunmamaktadır. Kontrollerin tam ve zamanında yapılması teknik birimimiz tarafından denetlenmektedir. Hastanemizde sürekli olarak asansör firmasının bir elemanı bulunmaktadır ve ani arızalara müdahale etmektedir. Olay anında asansörde 7 kişi bulunduğu tespit edilmiştir. Asansördeki bir gebeyi koruma refleksi ile davranan bir hekimimizin bacağı kırılmış, yapılan ameliyat neticesi sağlık durumu iyi durumdadır. Diğerlerinde bir yaralanma söz konusu olmayıp sıkıntısız biçimde tahliye edilmişler, gebe vatandaşımız önlem olarak hastanemizde gözlem altına alınmıştır. İdaremizce olayla ilgili hemen inceleme başlatılmış, asansör firmamız olan Beta Asansör sorumluları ile görüşülmüş ivedi şekilde hastanemize teknik analiz ve arızanın tespiti için çağrılmıştır. Yapılan inceleme sonrasında gerekli bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. (Canan Baykız)







 
Son Eklenen Haberler