/>

SON DAKİKA

Kiralık ev ararken bu unsurlara dikkat!

12 Ekim 2018, Cuma 12:06

     


Kiralık ev aramak, özellikle çok fazla alternatif varsa oldukça zorlu bir süreçtir.

Bu nedenle ne istediğinizi biliyor olmanız tercihlerinizi daraltacağı için seçimlerinizi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Fiyat Konusunda Kararlı Olun

Ev kiralarken en önemli unsur fiyattır. Fakat fiyat konusunda kafanızda belli bir tutar belirlediyseniz, karşınıza çıkan fırsatlara karşı kararlı hareket etmeniz gerekmektedir. Emlak sektörü çok hareketli bir sektördür. Bu nedenle daha az ödemek için, bulduğunuz evleri de kaybedebilirsiniz. Böyle bir durum yaşamamak için fiyat konusunda kararınızı kesin bir şekilde ortaya koymanız çok önemlidir.

Konumunu Güzelce Araştırın

Kiralayacağınız evin elbette konumu da çok önemlidir. Market, hastane, eczane, okul ve toplu taşımaların duraklarına olan yakınlığına bakarak kiralık ev arayışlarınızı sürdürebilirsiniz. Mesela yeni yapılacak bir AVM’nin yakınlarında kiralık ev bakarsanız, bölge yakın zaman içerisinde hareketleneceği için güzel bir seçim yapmış olursunuz.

Etrafındaki önemli yerler kadar, kiralık evin merkeze olan uzaklığı da önemlidir. İl ya da ilçe merkezinden uzaktaki daireler genellikle uygun fiyatlara sahiptir fakat ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Böyle bir şey yaşamamak için de merkeze yakın olan daireleri tercih etmelisiniz. Zaten ulaşıma vereceğiniz para ile aradaki fiyat farkı aynı olacaktır.

Isınma Sistemini Sorun

Özellikle kış aylarında ısınma sistemleri çok önemli olmaktadır. Bu nedenle kiralık ev bakarken, yaşadığınız şehre göre ısınma sistemi de araştırılmalıdır. Eğer çok soğuk bir şehirde yaşıyorsanız, sobalı evler yerine merkezi sistem kaloriferli daireleri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Tabii kiralar da bu durumlara göre değişmektedir.

Kombili bir ev kiralamak isterseniz, kiralar genellikle daha pahalı olacaktır. Fakat çok lüks bir yerde oturmadığınız sürece aidatınız da düşük olacaktır. Eğer merkezi sistem bir kiralık ev düşünürseniz de kirası daha uygun olurken, aidatları ise yüksektir. Bu durumları göz önünde bulundurarak bütçenize en uygun olacak seçimleri yapabilirsiniz.

Evin Yasal Sıkıntısı Olup Olmadığını Öğrenin

Bazı evlerin yasal açıdan sorunları olabilmektedir. Bunlar haciz ve ipotek gibi durumlardır. Ayrıca belediye açısından da evin yasal sıkıntıları olabilmektedir. Bu nedenle kiralık ev bakarken mutlaka belediyelere giderek evin yasal koşullarını öğrenin.

Pek çok kiracı bu durumlara dikkat etmediği için kiralık ev konusunda sorun yaşamaktadır. Özellikle yasal durumlar, kiracıların başına dert olabilmektedir. Siz de böyle sorunlar yaşamak istemiyorsanız araştırmanızı güzelce yapmalısınız.

Kira Sözleşmesini Okuyun

Kiracı – ev sahibi arasında yaşanan problemler genellikle kira sözleşmesinin dikkatlice okunmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer sorun yaşamak istemiyorsanız, kira sözleşmelerini dikkatlice okumalısınız. Ayrıca kira sözleşmesi hazırlanırken, eklemek istediğiniz tüm maddeleri de ev sahibinize ileterek eklemesini talep etmelisiniz.

Kira sözleşmesini okuduktan sonra eğer anlaştığınız halde sözleşmede yer almayan bir madde varsa mutlaka eklenmesini talep etmelisiniz. Yani anlaştığınız her şeyin yazılı olarak belirtilmesi gerekmektedir.







 
Son Eklenen Haberler