/>

SON DAKİKA

Aydınlı genç Akdeniz Anemisine yenik düştü

23 Eylül 2019, Pazartesi 16:48

     


Çine’de yaşayan 27 yaşındaki Murat Boğa, Akdeniz Anemisi hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.

Çine’nin Umurköy Mahallesi'nde oturan Mustafa ve Fatma Boğa, çiftinin oğlu Murat Boğa yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü.

6 yıldır Akdeniz Anemisi hastalığı tedavisi gören Boğa, tedavi gördüğü İzmir Ege Üniversitesi'nde yaşam mücadelesinİ kaybetti.

Boğa, gözyaşları eşliğinde Umurköy Mahalle Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Umurköy Mahalle Mezarlığı'nda toprağa verildi.

KALITIMSAL BİR HASTALIK

Tıp dilinde "Talasemi" olarak da geçen Akdeniz anemisi, daha çok Akdeniz ülkelerinde görüldüğü için bu isimle anılıyor. Ancak hastalığın etkilerini artık sadece Akdeniz ülkelerinde değil dünyanın pek çok bölgesinde tespit edebilmek mümkün. Anemi hastalığı, yapılan yoğun göçler sebebiyle kısa sürede pek çok bölgeye yayılma gösterebiliyor ve yapılan tarama testleri ile kolaylıkla önlenebiliyor.

AKDENİZ ANEMİSİ NEDİR?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde “hem” ve “globin” olmak üzere 2 kısım vardır. Globin parçası ise alfa ve beta olmak üzere ikiye ayrılır. Genlerle yönetilen bu zincirlerden birisinin olmaması veya yetersiz olması talemesiye yol açmaktadır.

AKDENİZ ANEMİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsizlik, gözlerde sarılık, dalak büyümesi, yüzdeki kemiklerde şekil bozukluğu, solgunluk, iştahsızlık, idrarda koyulaşma en sık rastlanılan belirtileri arasındadır. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler