SON DAKİKA

Lezzetli miraslar konuşuyor

5 Kasım 2018, Pazartesi 19:44

     


Tarihten gelen lezzetli mirasların başında gelir şerbetler... Şifa verici ve iştah açıcı etkisi, serinletici özelliği, vitamin ve mineral deposu olması özellikleriyle şerbetler adeta sağlığın lezzetli sunumudur.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İzmir Bornova’da lezzetli şerbetlerin yapım aşamasından sunumuna kadar görev “Adanalı Sevinç Abla” olarak bilinen Sevinç Katlav ile şerbetler üzerine sohbet ettik.

Sonbaharın gelmesi ile birlikte grip, mide üşütmesi vb. hastalıklarda yaşanan artışların etkisiyle sıcak olarak servis edilen kekik şerbeti gözde şerbet haline geldiğini belirten Katlav, şunları söyledi: "Kekik antibakteriyel, antibiyotik ve antioksidan etkileri sayesinde grip, nezle, öksürük, ses kısıklığı, mide üşütmesi, ishal vb. hastalıklarda etkin bir yardımcıdır. İhtiva ettiği C vitamini, kalsiyum ve demir gibi vitamin ve minerallerle besleyicidir. Balgam sökücü, burun tıkanıklığını giderici, ödem atıcı ve kramp geçirici etkileri soğuk algınlığına karşı birebirdir."

Sevinç Katlav, kekiğin toplanma zamanına ve kekik çeşidine göre tadında farklılıklar olabildiğine değinerek, yüzlerce denemelik tecrübeyle yazın son demlerinde Manisa’daki dağların yüksek kısımlarından gelen dağ kekiği kurutulduğunda daha aramotik bir tat alındığını ifade etti.

Kekik şerbetinin yapımında sürenin önemine değinen Adanalı Sevinç Abla yaklaşık 12 saatlik mayalanma süresinin ideal olduğunu belirterek,kekiğin şifalı etkisinin sürmesi ve aromalı tadının bozulmaması için muhafaza usullerine değindi. Kekik şerbetinin servisinde de lezzet artırıcı önerisi olarak içine taze nane yaprakları, bir dilim limon ve 1 kaşık bal eklendiğinde şerbet daha lezzetli oldu. (ÖZLEM YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler