SON DAKİKA

“Dünyanın yedi harikasından biri olan anıt mezar, talan ediliyor”

11 Ocak 2021, Pazartesi 12:12

     


Define avcıları, dünyanın yedi harikasından biri olan ve Belevi Mevkisinde yer alan Helenistik Dönemine ait anıt mezarı çevreleyen telleri keserek, talan etmeye devam ediyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir’in Selçuk İlçesi Efes Antik Kenti’ne yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta, Belevi Mevkisinde yer alan Helenistik Dönem’e ait anıt mezar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından etrafı tel örgülerle çevrildi. Giriş ve çıkışların kontrol altında olan anıt mezar, define avcıları tarafından etrafına örülen teller kesilerek talan edilmeye devam edildiği belirtildi.

Helenistik Döneminden yakın tarihe kadar çok iyi şekilde korunan ve son zamanlarda define avcıları tarafından talan edildiğini belirten Arkeolog Emrah Karaçayır, “Helenistik Dönemine ait anıt mezar, daha düne kadar en iyi korunabilmiş anıt mezarlardan biriydi. Bugüne kadar. Etrafı tel örgülerle çevrilip kapısına kilit vurulunca daha iyi korunabildiğini düşünen bizlere telleri kolayca kesip istediği zaman girip çıkan, elini kolunu sallaya sallaya kazı yapan defineciler gerçeği göstermiştir. Antik Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnassos Anıt Mezarından etkilenen yapılan Anadolu’da ki en büyük mezarlardan birisi adeta yok olmaya terk edildi. Ne acı ki doğa şartlarına rağmen binlerce yıldır nispeten korunabilmiş bu yer artık kültür düşmanı insanlar tarafından yağmalanmaya başlanmıştır. Kapıda kilit olunca korunamadığını tekrardan gözler önüne sermek istiyoruz. Hatırlatmada fayda var, burada sistemli kısa süren çalışmalar sonucunda birbirinden güzel eşsiz eser İzmir Arkeoloji Müze’sine kazandırılmıştır” ifadelerinde bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler