Evde yapılan konservelere dikkat
7 Eylül 2018, Cuma 16:40Tweet | ||
|
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, konserve hazırlanırken yapılan bilinçsiz işlemlerin, ölümcül bir zehirlenme türü olan botulismus vakasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Sıcak yaz günlerinin bitip sonbaharın ilk günleriyle birlikte konserve sezonu da tam anlamıyla açıldı. Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyenler, geleneksel yöntemlerle kendi konservelerini kendileri yapmak isterken bilinçsiz hazırlanan gıdalar ise zehirlenmelere neden olabiliyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, doğru hazırlanmayan konservelerde meydana gelebilecek risklere karşı uyarılarda bulundu.
TEHLİKELİ BİR BAKTERİ
Botulismus vakası hakkında bilgi veren. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Botulismus zehirlenmesine 'clostridium botulinum' adı verilen bir bakterinin toksini neden oluyor. Clostridium botulinum, basınç ve sıcaklığa dayanımı yüksek olan dirençli bir mikroorganizma. Bu nedenle ev imkanlarıyla yok edilmesi mümkün olmayabilir. Bu tip zehirlenmeye neden olan etmenlerin başında, konservelerin büyük bir kısmının yetersiz sürede, basınçlı tencere kullanılmaksızın, gerekenden daha düşük sıcaklıkta, dolayısıyla yeterince pişirilmeden hazırlanması geliyor. Rahatsızlık, konservenin tüketilmesini takiben kişinin direnci, ortam koşulları gibi etmenlere bağlı olarak 12 ila 72 saat sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi şikayetler ile kendini gösteriyor. Bu durumda zamanında müdahale ve doğru tedavi edilmesi gereken bir durum oluşur ki rahatsızlık görülür görülmez bireysel önlemlere başvurmadan, en kısa zamanda, en yakın hastaneye başvurmak gerekli" dedi.
ŞEKLİ BOZULMUŞ KAPAKLARA DİKKAT
Özellikle yaz sonu ile sonbaharın erken dönemlerinde evde bilinçsiz koşullarda hazırlanan ve ölümcül sonuçlara varan konserve gıdaların sayısının gün geçtikçe arttığına değinen Uzel, tüketicilerin uyması gereken hijyen koşullarını ise şöyle anlattı:
"Tüketiciler özellikle sebze türü gıdaların kurutulması ya da dondurularak tüketilmesi gibi alternatif metotları da denemeli. Evde hazırlanması tercih edilen konserveler için cam kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılıyorsa mutlaka onaylı malzeme olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca, şekli bozulmuş ve paslı olan kapaklar kesinlikli kullanılmamalı. Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı ve her kullanımda yenilenmeli. Gıdalar, asitlik derecesine uygun olan sıcaklık ve süre kombinasyonunda pişirilmeli. Kavanozda kapakta şişkinlik ve sızıntı olmamalı. Dışa doğru bombe şeklinde şişme yapan, tat, renk ve koku bakımından kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekir. Tatta bozulma her zaman net olarak anlaşılamayacağı için gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer konservelenmiş gıda marketten satın alınıyorsa son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmüş, dışa doğru bombe yapmış, paslanmış, sızıntısı olan ambalajlar ve kapağı açılınca fışkırma yapan konserveler kesinlikle tercih edilmemeli." (DHA)
Aydın'ın Bozdoğan ve Yenipazar ilçelerine bağlı, Madran Dağı'ndaki
Türkiye’de kalp krizlerinin artması ve kalp krizi yaşının oldukça
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Bütüncül
Kardiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Ceyhun Ceyhan ve Diyetisyen Rabia Yoran katıldıkları
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de yayınlanan “Baş Başa” programının
Geçtiğimiz aylarda 31 Mart yerel seçimler kapsamında esnaf ziyareti
Aydın’ın Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’in vefatının
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Cumhuriyet Halk Partisi'nin
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de yayınlanan programı “Baş Başa”nın
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı, gazeteci
İYİ Parti Koçarlı Belediye Başkan Adayı Hüseyin Özkan, gazeteci Emin
İYİ Parti Nazilli Belediye Başkan Adayı Cüneyt Korkmaz, tvDEN’de yayınlanan
Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, Büyükşehir
Yeniden Refah Partisi Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdal Bulut,
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 23 ve 24 dönem Mersin Milletvekili Ali Rıza
Anavatan Partisi Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nail Kaplı, gazeteci
Aydın’ın Efeler İlçesi merkez Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı Fadime
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şubesi Eski Başkanı Özlenen Alcı,
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Rabia Alay, son haftalarda çocuklarda
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı, partilerine
Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr. Ali Manav, tvDEN’de yayınlanan, Selime Aydemir’in
Deva Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Osman Yasin Uzdu, tvDEN’de yayınlanan,
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DP Aydın Büyükşehir
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özer Kayalı eşinin
İYİ Parti’nin Köşk Belediye Başkan Adayı Nilgün Baş, gazeteci Emin
Aydın’ın Çine İlçesi Şevketiye Mahallesi Muhtar Adayı Yeşim Namlı
İYİ Parti Köşk Belediye Başkan Adayı olan Nilgün Baş, parti teşkilat yöneticileri
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na
Cumhur İttifakı Germencik Belediye Başkan Adayı Halit Germen, tvDEN’de yayınlanan
Ekşi Mayam işletme sahibi Büşranur Çökmez, tvDEN’de yayınlanan
Zafer Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Şafak Ateş, gazeteci Emin Aydın’ın
Aydın'ın Efeler ilçesinde sokak röportajı yapan tvDEN ekibine röportaj
Aydın’ın Efeler ilçesinde Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu
Aydın Ticaret Odası Başkanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu