SON DAKİKA

Karpuz kilo vermeye yardımcı besinlerden

17 Temmuz 2019, Çarşamba 15:41

     


Yaz için ferahlatıcı bir seçenek olan karpuz aynı zamanda bu mevsimin en sevilen meyvelerinden biri. Tokluk süresini uzatıp kilo vermeye de yardımcı besinlerden. Uzman Diyetisyen Hilal Üretmen, karpuzun faydalarını, kilo vermede nasıl yardımcı olduğunu ve tariflerini paylaştı.

İçerdiği vitamin ve mineraller ile tercih edilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. 1 ince dilim karpuz yaklaşık olarak 60 kaloridir. En iyi ara öğün seçeneklerinden biridir. Yazın en gözde meyvelerinden olan karpuzun bilinen faydaları şunlardır;

Kırmızı renkli kısmında bulunan likopen güçlü bir antioksidandır yani kanserden korur ve bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Likopen aynı zamanda göz sağlığı ve kalp damar sistemine faydalıdır.

C vitamini içerir bu sayede bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır.

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.

Hücre yenilenmesi ile cildi yaşlanmaya karşı korur.

Mineraller ile saçları güçlendirir.

Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.

Lif içerdiği için sindirim sistemine faydalıdır.

Bol su içeriğiyle vücuttaki ödemi azaltır.

Yaz aylarında su kaybı ile oluşan halsizlik ve yorgunluğu azaltır.

Kalp sağlığını korur.

Potasyumu yüksek olduğu için kasların düzenli çalışmasını sağlar ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastalarının tüketirken dikkat etmesi gerekir.

Glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme etkisi yüksektir. Diyabet, insülin direnci gibi durumlarda kan şekerini dengelemek ve uzun süre tokluk sağlaması için mutlaka bir miktar peynir veya süt ürünleriyle birlikte tüketilmelidir.

Kilo vermek isteyenlerin meyvelerde porsiyon kontrolü yapması oldukça önemidir. Karpuz sağlığa faydalı etkileri sayesinde mutlaka tercih edilmelidir. Ancak meyve tüketimi günde 2-3 porsiyon ile sınırlandırılmalıdır. Bunun nedeni ise kontrolsüzce meyve tüketmenin vücuttaki yağlanmayı artırmasıdır.

Karpuz spor yapanlar için de uygun bir meyvedir. Sporla birlikte oluşan su kaybını azaltır. Potasyum kasların yenilenmesi ve güçlenmesi için önemli bir mineraldir. Yorgunluğu azaltır.

Karpuzun kırmızı kısmı ile ferahlatıcı karpuz sorbe hazırlayabilirsiniz. Mutfakta israfı önlemek için karpuzun kabuğunu da değerlendirebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak probiyotik içeriği yüksek olan kefir ilave edilerek hazırlanan turşular sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Fermente bir ürün olan karpuz kabuğu turşusu yapabilirsiniz. Karpuz ile hazırladığımız pratik ve sağlıklı tarifleri inceleyebilirsiniz.

FERAHLATICI KARPUZ SORBE

Çekirdekleri çıkarılmış karpuz

Çeyrek limon

1 tatlı kaşığı bal

Karpuzlar blenderden geçirilir. Limon suyu ve bal ilave edilerek karıştırılır. Karışım dondurucuda bekletilir. Saatte bir çıkarılıp çatalla ezilerek dondurucuya tekrar koyulur. Birkaç kez bu işlem tekrarlanır. Daha sonra dondurma kaşığı ile şekillendirip servis yapabilirsiniz.

KARPUZ KABUĞU TURŞUSU

1 orta boy karpuz

2 su bardağı elma sirkesi

1 çay bardağı kaya tuzu

5 diş sarımsak

10 tane pişmemiş nohut

Maydanoz

Üzerini tamamlayana kadar su

Karpuzun en dıştaki yeşil kısmı soyulur. Kalan karpuz kabuğu dilimlenir. Kaynamış soğumuş suya tuz ekleyip karıştırılır. Temiz bir 5 litre cam kavanoza karpuz dilimleri, nohut ve sarımsaklar eklenir. Üzerine sirke ve tuzlu su ilave edilir. Kavanozun en üstüne maydanoz koyulur. Kavanozun ağzı kapatılır. Yaklaşık 10-15 gün sıcak olmayan olan bir ortamda bekletilir. Afiyet olsun, sağlıkla kalın. (GÜLİZAR AYGÜN)







 
Son Eklenen Haberler