SON DAKİKA

Akşit, Cumhurbaşkanı’ndan dokuz yıldır cevap bekliyor

18 Temmuz 2019, Perşembe 17:28

     


2010 yılında TESK Yönetim Kurulu Üyesi sıfatı ile katıldığı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenen toplantıda yönelttiği soruya 9 yıldır cevap alamadığını belirten Hulisi Akşit, “Çıraklar da taşımalı eğitim kapsamına alınırsa bu alandaki sorun bir nebze çözülmüş olur” dedi.

tvDEN’de yayınlanan Esnafın Kürsüsü programını Gazeteci Mehmet Aydın ile birlikte hazırlayıp sunan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Eski Başkanı Hulisi Akşit, esnaf ve sanatkarların çırak bulamadığını, bunun sonucu olarak önümüzdeki yıllarda bazı mesleklerin yok olacağını söyledi. Akşit, özellikle 8 yıllık zorunlu eğitime geçilmesinden sonra baş gösteren çırak sorunu nedeniyle birçok sektörde ara elaman bulunamadığını da dile getirdi.

“ORADAKİ SORUMA HALA CEVAP BEKLİYORUM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde 2010 yılının Nisan ayında Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde düzenlediği toplantıya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla katıldığını belirten Hulisi Akşit, “Toplantıda TESK’in yanı sıra TOBB gibi iş dünyasının diğer sivil toplum kuruluşlarının da temsilcileri vardı. Başbakan Erdoğan sırasıyla herkese söz verdi, sorun ve talepleri dinledi. Toplantıya Erdoğan’ın yanı sıra dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve yine dönemin ekonomiden sorumlu bakanları ve başbakan yardımcıları olan Ali Babacan ve Mehmet Şimşek de katılmıştı. Bana söz verildiğinde, 1998 yılında başlatılan 8 yıllık zorunlu eğitim ile esnaf ve sanatkarların çırak bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, ‘Köylerdeki öğrenciler taşımalı eğitim sistemi ile ilçe merkezlerine veya belirlenen merkezi okullara taşınıyor. Köylerdeki çıraklarımız da mesleki eğitim merkezlerine ve dolayısıyla sanayi sitelerimize taşınamaz mı?’ diye sordum. Sayın Erdoğan bu talebimi Bakan Ergün’e not aldırdı fakat sorumu yanıtlamayarak bir başka katılımcıya söz verdi. Ben sayın Cumhurbaşkanımızdan 9 yıldır bu soruma cevap bekliyorum. Çünkü bu soruya verilecek olumlu bir cevap, günden güne artan çırak sorununa bir nebze de olsa çözüm olacak” dedi.

“ÜNİVERSİTE MEZUNARI İŞSİZ, ARA ELEMAN YOK”

Çırak olmadığı için bazı mesleklerin önümüzdeki yıllarda yok olacağını da ifade eden Hulisi Akşit, “Bunun yanı sıra birçok sektörde ara eleman da yetişmiyor. Fabrikalarımız kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Biz geçmiş yıllarda Aydın’daki Çıralık Okulu ve meslek liselerine CNC tezgahı kazandırdık. Buradan yetişen kalfa ve ustalar çok iyi şartlarda iş sahibi olabiliyor. Fakat bugün üniversite mezunu binlerce gencimiz iş bulamıyor. Eğitim sitemimizi gözden geçirmeliyiz. Ülkenin ara eleman bulamaması, üretim yapamaması anlamına gelir. Üretimi artıramadığımızda da ekonomik krizler yaşamaya devam ederiz” diye konuştu. (BÜŞRA İREM ÇAM) 







 
Son Eklenen Haberler