SON DAKİKA

"Bizim bayrağımız ve hedefimiz tam bağımsız Türkiye'ydi"

5 Haziran 2021, Cumartesi 12:32

     


Deneyimli Avukat ve siyasetçi Erol Ertuğrul, Baş Başa programının konuğu oldu. Aydın'da ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde Kaymakamlık görevlerinde de bulunan Ertuğrul, tek gayelerinin tam bağımsız bir Türkiye olduğunu ifade etti. 1968 kuşağı olarak ülkenin geleceği için büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayan Ertuğrul, "Biz 68 kuşağı, ülkenin geleceği için çok şeyler yapmaya çalışan çok değerli bir düşün savaşı veren bir kuşaktık. Bizim bayrağımız ve hedefimiz tam bağımsız Türkiye'ydi. Tam bağımsız Türkiye için savaşıyorduk" diye konuştu.

Avukat Erol Ertuğrul, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. 1961 Anayasasının büyük bir özgürlük ortamı sağladığını söyleyen Ertuğrul, o dönemle günümüz arasında kıyaslama yaparak o dönemde yargının daha bağımsız olduğunu belirtti.

"BİZİM BAYRAĞIMIZ VE HEDEFİMİZ TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE'YDİ"

1968 kuşağı olarak bir düşün savaşı verdiklerini belirten Ertuğrul, "Uğur Mumcu, benim yakın bir arkadaşımdı. Benden bir sınıf öndeydi ama siyasal görüş açısından aynı çizgide buluşuyorduk. Ayrıca o Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanıydı, ondan sonra seçimle ben devraldım. Ben Uğur'la birlikte 68 kuşağındanım. Biz 68 kuşağı, ülkenin geleceği için çok şeyler yapmaya çalışan çok değerli bir düşün savaşı veren bir kuşaktık. Bizim bayrağımız ve hedefimiz tam bağımsız Türkiye'ydi. Tam bağımsız Türkiye için savaşıyorduk. Türkiye tam bağımsız olsun, Amerikan üsleri kaldırılsın istedik. 1961 Anayasasının sağlamış olduğu özgürlük ortamında biz, üniversite öğrenciliği yaptık. Dolayısıyla çok özgür ve güzel bir ortamdı, yaptığımız etkinlikler, açık oturumlar, mitingler, yürüyüşler, basın açıklamalarıydı" dedi.

"BAĞIMSIZ BİR YARGI VARDI"

1961 Anayasasının getirmiş olduğu özgürlük ortamıyla bağımsız bir yargının olduğunu söyleyen Ertuğrul," 1961 Anayasasının sağlamış olduğu özgürlük ortamıyla, bağımsız TRT, özgür üniversite, kuvvetler ayrımı, çift meclis yani tümüyle bir özgürlük vardı. Şuanda hayal bile edilemeyecek şeyler. Eksikleri olmasına karşın bugünle karşılaştırılmayacak ölçüde bağımsız bir yargı vardı. Ben bağımsız yargı derken, birçok yazımda da belirttim.Hep söyleniyor, ben tarafsız yargıyı kabul etmiyorum. Hiçbir kişiye, kuruma bağlı olmayan sadece hukukla, yasalarla bağlı olan bir yargı ama taraflı. Kimden taraf? Cumhuriyetten, Laiklikten, devrimden yana bir taraf. Türkiye Cumhuriyeti bir devrimdir. Devrim kendini korumak zorundadır. Devrim kendini koruyamazsa kim koruyacaktır. Bizim savcılarımızın sanlarının başında Cumhuriyet sözcüğü vardır. Neden ? çünkü Cumhuriyet'i korumak zorundadır. Yargısı Cumhuriyet'ten yana olacak ama bağımsız olacak. Kimseye bağlı olmayacak. Üzüntü verici bir durum şuanda ne bağımsız bir yargı var, ne de tarafsız bir yargı var" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ÇOK SEÇKİN İNSANLARINI AYDIN'A GETİRDİM"

Ertuğrul, "Aydın'a geldikten bir süre sonra öğrencilik yıllarımdan politika ve ülke sorunlarıyla ilgili olmamdan ötürü 1991 seçimlerinde o zaman CHP kapalıydı, SHP'den milletvekili adayı oldum. 5'nci sırada Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay vardı, 6'ıncı sırada da ben vardım. Dolayısıyla politika yaptım. Uzun yıllar SHP'de çalıştım. Salonlarda ve alanlarda konuşmalar yaptım. Aydın'da Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdum. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucu başkanıyım. 9 yıl başkanlığını yaptım, o dönem de Aydın'da hiç olmayan şeyleri yaptık. Paneller, açık oturumlar yaptık. Türkiye'nin çok seçkin, saygın bilim adamlarını, politikacılarını, gazetecilerini örneğin Uğur Mumcu'yu getirdim. Şuanda yaşayan ve yaşamayan birçok aydını Aydın'a getirdim ve Aydın halkıyla buluşturdum Böylece Aydın halkının kültürel gelişmesine katkıda bulundum" diye konuştu.

"DERNEĞİN ÇALIŞMALARINI BAŞARILI BULUYORUM"

Atatürkçü Düşünce Derneği ile olan bağlarını koparmadığını ifade eden Ertuğrul, derneğin çalışmalarını ve faaliyetlerini takip ettiğini ve başarılı bulduğunu vurguladı. Ertuğrul, "Atatürkçü Derneği'nin üyesiyim, önemli etkinlikler yapıldığında katılıyorum. Onun dışında sürekli gidemiyorum. İşim ve konumum nedeniyle çok fazla gidemiyorum ama arkadaşlar çok iyi bir şekilde götürüyorlar. Dışarıdan izliyorum, başarılı da buluyorum derneğin şuandaki yönetimini. Bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler